Zo zorg je voor een schone epoxy werkplek

een schone epoxy werkplek
12 maart 2024 0 view(s)

Van kunstwerk tot meubelstuk: er is van alles dat je kunt doen met het veelzijdige materiaal epoxy. Het wordt gebruikt voor allerlei gave projecten. Ga je aan de slag met epoxy giethars? Dan is het wel belangrijk dat je een schone epoxy werkplek hebt. Zelfs een klein beetje rommel of vuil kan het eindresultaat flink verpesten. En dat wil je natuurlijk niet. Ontdek hier hoe je je epoxy werkplek schoon houdt en waarom dit zo belangrijk is.

 

Waarom een epoxy werkplek schoon houden?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom die schone werkplek eigenlijk zo cruciaal is als je werkt met giethars. Epoxyhars noemen we een zelfnivellerend materiaal. Dat betekent dat het zich gelijkmatig verspreidt over een oppervlak. Het is dus vloeibaar. Zelfs kleine stofdeeltjes of een stukje vuil op het werkoppervlak kan ervoor zorgen dat je een ongelijkmatig eindresultaat krijgt, dat bijvoorbeeld niet goed uithardt of oneffenheden bevat.

 

Een schone epoxy werkplek: hoe doe je dat?

Zorg allereerst dat het oppervlak waarop je werkt helemaal schoon is. Dat betekent dat je het eerst grondig moet reinigen en stofdeeltjes moet verwijderen. Een vochtige doek is daarvoor het meest effectief. Je kan ook een reinigingsmiddel gebruiken om het oppervlak schoon te maken en ervoor te zorgen dat er geen vuil achterblijft. Een microvezeldoek kan effectief zijn omdat stofdeeltjes daar aan blijven plakken.

 

Let op de omgeving

Het is ook belangrijk om tijdens het gietproces ervoor te zorgen dat je werkplek schoon blijft. Kijk daarom goed naar de omgeving: liggen stof en vuil op de loer? Probeer bijvoorbeeld te vermijden dat je in de buurt van ventilatoren of open ramen werkt. Van daaruit kunnen stof en vuil op je werkplek geraken. Dat kan het proces van uitharden verstoren.

 

Gebruik afdekmaterialen

Het gebruik van afdekmaterialen kan ook helpen om je werkplek schoon te houden tijdens het gietproces. Afdekfolie of plastic zeilen gebruik je om het oppervlak te beschermen tegen stof en vuil, en kunnen na het gieten eenvoudig worden verwijderd om een schoon oppervlak achter te laten.

Houd ook je kleding, huid en haar vrij van vuil

Epoxy is een materiaal dat je beter niet in aanraking kan laten komen met je haar of huid. Het is daarom belangrijk om te werken met een aantal beschermingsmiddelen:

  • Gebruik handschoenen - zorg dat je ook altijd meerdere paren in de buurt hebt. Zo heb je altijd een reservepaar als het eerste paar kapot gaat, want deze handschoenen zijn vaak erg dun. Zorg dat je handschoenen van speciaal materiaal gebruikt want dat materiaal biedt de beste bescherming tegen epoxyhars. Dit vind je op de website van epoxywinkel.nl. Let op: gebruik geen latex handschoenen!
  • Werk met een schort - Ook oude kleding dragen is aan te raden zodat je de kleding niet onnodig beschadigt.
  • Steek lang haar op - Je kunt er ook voor kiezen een muts of netje te dragen om je haar verder te beschermen.

 

Epoxy verwijderen

Is er toch giethars op je handen of op een oppervlak terechtgekomen? Dan moet je dat direct verwijderen. Dat voorkomt irritatie van de huid en voorkomt dat de giethars in andere materialen trekt. Er zijn speciale doekjes te koop waarmee je epoxy gemakkelijk kunt verwijderen. Heb je een grote hoeveelheid epoxy gemorst? Dan heb je aceton nodig om het te verwijderen.

 

Maak materialen schoon

Gebruik je plastic mengbekers en wil je niet steeds nieuwe kopen? Dat snappen we. Laat de resterende epoxy dan in de mengbeker hard worden. Na een paar dagen kun je het er voorzichtig uitdrukken. Je kan ook een spatel erin laten zitten: dat maakt verwijderen na een paar dagen makkelijker.

Gooi lege flessen met giethars op de bodem weg, maar niet voor je dat laatste beetje epoxy hebt overgegoten naar een andere fles. Je kunt het ook weggooien, maar houd er rekening mee dat dit chemisch afval is. Gooi het nooit door de gootsteen of door het toilet!

 

Meer weten over epoxy schoonmaken?

Neem contact op met een van onze specialisten. We leggen je graag uit hoe je veilig en schoon met epoxyhars werkt - of hoe je het netjes weg krijgt als het al te laat is.

Bezig met laden...