Plastic lijm

Plastic lijm


Alle kleine reparaties in en om het huis fix je in een handomdraai met plastic lijm! Of het nou gaat om de verlijming van kleine kunststoffen dopjes, je fietsverlichting of een fotolijstje. Met plastic lijm kan je altijd uit de voeten. Het biedt de perfecte hechting op alle typen kunststof. Plastic lijm is ook in sanitaire ruimtes toe te passen dankzij de waterdichte uitharding. Binnen ons aanbod vind je ook plastic lijmen die geschikt zijn om je (onder)vloer van PVC te verlijmen.

check Gratis verzending vanaf € 50
check Geschikt voor PVC, plexiglas en vinyl
check Ideaal voor klein huishoudelijk apparatuur
check Binnen enkele dagen in huis
check Zeer veelzijdige lijm
Sorteer op

10 producten

per pagina

Plastic lijm kiezen


Er zijn verschillende soorten kunststof lijmen beschikbaar op de markt, en het is belangrijk om de juiste te kiezen voor je project. Niet alle plastic lijmen zijn gelijk en hun toepassing loopt uiteen. Sommige zijn waterbestendig, terwijl andere ideaal zijn voor flexibele materialen. Daarnaast neem je mee in je keuze of de lijm een permanente of tijdelijke hechting moet bieden.
Een veelvoorkomende misvatting is dat alle kunststoffen hetzelfde zijn, maar dit is verre van waar. Kunststoffen kunnen thermoplastisch of thermohardend zijn, en sommige kunststoffen kunnen niet goed met elkaar worden verlijmd. Daarom is het belangrijk om de specificaties van de lijm en de materialen die je gaat verlijmen zorgvuldig te lezen.

Hoe gebruik je kunststof lijm correct?


Goede voorbereiding is het halve werk bij ieder doe-het-zelfproject en ook het gebruik van plastic lijm is hierop geen uitzondering. Hier zijn enkele stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je een sterke en duurzame hechting krijgt:

  1. Reinig de oppervlakken: voordat je de lijm aanbrengt, is het belangrijk om de oppervlakken die je gaat verlijmen grondig te reinigen. Verwijder stof, vuil en vet met een geschikt schoonmaakmiddel.
  2. Schuur de oppervlakken: schuur de oppervlakken lichtjes met fijn schuurpapier om ze op te ruwen. Dit helpt de lijm beter te hechten.
  3. Breng de lijm aan: breng een dunne laag lijm aan op beide oppervlakken die je wilt verlijmen. Het is belangrijk om niet te veel lijm te gebruiken, omdat dit de hechting kan verzwakken.
  4. Druk de oppervlakken samen: druk de twee oppervlakken stevig tegen elkaar aan en houd ze enkele seconden vast. Afhankelijk van de soort lijm die je gebruikt, kan het enige tijd duren voordat de kunststof lijm volledig is uitgehard.
  5. Laat de lijm drogen: laat de lijm volledig drogen voordat je weer met de verlijmde onderdelen aan de slag gaat. De droogtijd varieert afhankelijk van de gebruikte lijm, dus het is belangrijk om de instructies van de fabrikant zorgvuldig te volgen.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van plastic lijm


Hoewel het gebruik van plastic lijm vrij eenvoudig lijkt, zijn er enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden. We lichten de valkuilen toe en geven je tips over hoe je ze kunt voorkomen.

  • Te veel lijm gebruiken: het is verleidelijk om te veel lijm te gebruiken. Meestal is een dunne laag voldoende om een sterke hechting te krijgen.
  • De oppervlakken niet goed voorbereiden: het is essentieel om de oppervlakken grondig te reinigen en te schuren voordat je de lijm aanbrengt. Zie ook het stappenplan voor correct gebruik van kunststof lijm.
  • De lijm niet goed laten drogen: haastige spoed is zelden goed. Voor het beste resultaat moet je de lijm voldoende tijd geven om volledig uit te harden. Als je het verlijmde object te snel weer gaat gebruiken, kan de hechting verzwakken.
  • De verkeerde soort lijm gebruiken: niet alle plastic lijmen zijn geschikt voor alle projecten. Lees de specificaties van de lijm zorgvuldig zodat je zeker weet dat deze geschikt is voor de materialen die je gaat verlijmen. We helpen je graag bij het uitkiezen van de juiste lijm.

Veelgestelde vragen over kunststof lijm


Wat is de beste plastic lijm?

Wat de beste plastic lijm is, hangt af van het materiaal dat je gaat verlijmen en de toepassing. Sommige lijmen zijn waterbestendig, terwijl andere flexibeler zijn. Lees altijd de specificaties van de lijm zorgvuldig door en kies er een die geschikt is voor je project.

Kan ik kunststof lijm gebruiken voor andere materialen?

Sommige plastic lijmen zijn ook geschikt voor andere materialen, zoals metaal, hout of glas. Het is belangrijk om de specificaties van de lijm te lezen om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor de materialen die je gaat verlijmen.

Hoelang duurt het voordat plastic lijm droog is?

De droogtijd van kunststof lijm varieert afhankelijk van de soort lijm en de omstandigheden. Temperatuur en luchtvochtigheid hebben bijvoorbeeld invloed op de uithardtijd. Sommige lijmen drogen in enkele minuten, terwijl andere enkele uren nodig hebben om volledig uit te harden. Lees altijd de instructies van de fabrikant zorgvuldig door.

Bezig met laden...