Voor het verven: de betonvloer ontvetten

Vet is een vijand van alle schilderwerk, omdat het een barrière vormt tussen de ondergrond en de verf, waardoor de verflaag niet goed kan hechten. Dat geldt dus ook voor betonvloeren. Uw betonvloer ontvetten is dan ook een noodzakelijke stap voordat u met vloerverf aan de slag kunt. Gaat u verven terwijl de betonvloer nog niet geheel vetvrij is, dan kunnen er naast hechtingsproblemen ook kleurverschillen ontstaan, waardoor uw mooie nieuwe vloer er al op korte termijn vlekkerig uit gaat zien.

Een betonvloer ontvetten gaat in principe hetzelfde als het ontvetten van alle andere oppervlakken. Een mengsel van water en ammoniak werkt het beste. Vaak is één keer ontvetten met water en ammoniak niet voldoende, u kunt het proces dan ook een paar keer herhalen. Zorgt als u met ammoniak werkt wel voor een goede ventilatie in de ruimte waar u aan het werk bent, in verband met ammoniakdampen. Ook belangrijk: zorg dat u na het ontvetten met ammoniak de vloer met schoon water grondig naspoelt, zodat geen ammoniak achterblijft op de betonvloer. En laat de vloer na het ontvetten goed drogen voordat u gaat schilderen.

Sterk vervuilde betonvloer ontvetten

Vaak zijn betonvloeren niet overal in even grote mate vervuild door vet. U hoeft dan alleen de vetvlekken plaatselijk te verwijderen. Bij sterk vervuilde plekken is het handig om een sterk absorberend materiaal zoals kattenbakvulling over de vetvlek uit te strooien, zodat het vet uit de betonvloer getrokken wordt. Laat de korrels 24 uur liggen en veeg ze dan op. Eventuele achtergebleven vetresten kunt u verwijderen met water en ammoniak.

Er zijn ook oplosmiddelen in de handel die u kunt gebruiken om de betonvloer te ontvetten. Maak daar liever spaarzaam gebruik van, aangezien bij het verdampen van het oplosmiddel vaak vet op de vloer achterblijft. Oplosmiddel voor het ontvetten van betonvloeren kan bij erg hardnekkige vetvlekken wel uitkomst bieden als voorbehandeling. In dat geval dient u na toepassing van het oplosmiddel alsnog met water en ammoniak over de vlek te gaan, om er zeker van te zijn dat alle vetresten verdwenen zijn.

In extreme gevallen kan het om de betonvloer te ontvetten nodig zijn de vloer te schuren. Wilt u weten welke methode om uw betonvloer te ontvetten de juiste is voor uw specifieke situatie, neem dan even contact op met Epoxywinkel.nl. Wij helpen u graag verder!

loader
Bezig met laden...