Uw buitenvloer verven met vloerverf

Een buitenvloer is heel wat anders dan een vloer voor binnen en vereist dus ook andere verfproducten als je hem wilt gaan schilderen. Toch kan ook de buitenvloer een prima ondergrond zijn voor vloerverf. Dat is een uitkomst als je de buitenvloer graag wilt opknappen, maar geen budget hebt om hem geheel te vervangen. Een buitenvloer, zoals een terras, een looppad of een parkeerplaats, heeft altijd veel te lijden van klimaatomstandigheden. Vocht dat in de vloer trekt, bevriest in de winter, wat ervoor kan zorgen dat er scheuren in de buitenvloer ontstaan. Ook van de zon of plotselinge temperatuurverschillen kan de buitenvloer veel last hebben. Dan is er nog de belasting van de buitenvloer. Ook die is anders dan de belasting van de binnenvloer, over het algemeen zwaarder. Het schuiven met terrasmeubels en het stallen van fietsen of auto’s kunnen een zware tol eisen van de buitenvloer.

 

De juiste verf voor je buitenvloer

 

Een vloerverf die geschikt is voor binnen is niet per definitie geschikt voor buitenvloeren. Op zich kan iedere epoxycoating ook buiten worden aangebracht, alleen zitten er wel wat mitsen en maren aan. Als niet aan de applicatievoorwaarden wordt voldaan, kan je hele vloer volledig verpest worden. Als je je buitenvloer duurzaam wilt beschermen tegen schade door weersinvloeden en zware belasting, kun je dus het beste kiezen voor een vloerverf die het beste past bij jouw project.

 

Waar let je op bij het kiezen van een coating voor buiten?

 

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een coating gaat uitzoeken die je buiten gaat toepassen. Denk daarbij aan de temperatuur, vocht en de ondergrond die je hebt. Hieronder vind je een opsomming van enkele aandachtspunten:

Temperatuur

Kijk eerst naar de temperatuur waarbij de coating kan worden toegepast. Voor de meeste epoxycoatings is dit minimaal 15 graden. Daarom is het het beste om je buitenvloer in het voorjaar of zelfs in de zomer te schilderen.

Vocht

Epoxy en vocht gaan niet goed samen, daarom wordt vaak in de productinformatiebladen vermeld dat de ondergrond maar maximaal 4% vocht kan bevatten. Het meest nauwkeurige vochtmeter voor beton is bijvoorbeeld deze betonvochtmeter. Vergelijkbare meters zijn ook te huur bij de lokale bouwmarkt. Het is dus cruciaal om een ideaal moment te vinden om de epoxy aan te brengen, bij voorkeur na een droge periode.

De ondergrond

Waar ga je de coating op aanbrengen? Beton, cement, tegels, of iets anders? Zorg ervoor dat je, als je een vlak en strak resultaat wilt hebben, je ondergrond ook vlak en strak is. Met epoxyplamuur of epoxymortel kun je nog kleine oneffenheden herstellen. Kies ook de juiste primer voor jouw ondergrond. Let ook op hoe de constructie van je buitenvloer is gemaakt. Zit deze op een fundering? Zit er een folie onder het beton? Of ligt het beton gewoon op het zand? In sommige gevallen kan het daarom beter zijn om een dampopen product te kiezen, vaak zijn watergedragen epoxyproducten dampdoorlatend. Met deze coating op je ondergrond kan de ondergrond dus nog licht ademen.

Een goed voorbeeld van een damp open coating is de Remmers Epoxy BS3000

Het weer

Houd de weersvoorspellingen voor de komende dagen in de gaten. Je wilt niet dat het gaat regenen als je net je coating hebt aangebracht. Hoewel je geen invloed hebt op het weer, kun je de vloer tijdelijk afdekken door er een grote tent omheen te zetten. Echter, als de buien hevig zijn, kan de relatieve luchtvochtigheid alsnog zo hoog worden dat je project mislukt.

De natuur

Epoxycoatings zijn plastics die uitharden door een chemische reactie, laat het materiaal liever niet in de natuur terechtkomen. Werk netjes en plak plekken waar je geen epoxy wilt hebben goed af. Maak met stucloper een werkruimte waar je je epoxy-materialen kunt mengen voordat je deze aanbrengt. Laat ook je gebruikte rollers niet rondslingeren, maar ruim deze meteen op in een afvalzak.

Hoe bereid ik de buitenvloer voor op het schilderen?

 

Wat bij een buitenvloer hetzelfde is als bij een binnenvloer, is dat je de vloer goed moet voorbereiden op het verven. Zorg ervoor dat de buitenvloer schoon, droog en stof- en vetvrij is voordat je de vloerverf aanbrengt. Oneffenheden kun je bij een buitenvloer in principe ook wel laten zitten, aangezien het buiten niet zo belangrijk is dat de vloer helemaal vlak en glad is. Dat kan zelfs ongewenst zijn, omdat het er onnatuurlijk uitziet. Toch verdient het wel aanbeveling om grote oneffenheden en beschadigingen weg te werken en te repareren. Je wilt namelijk wel dat de vloerverf goed kan hechten. Bladderende verf is ook op een buitenvloer vaker een gevolg van een gebrekkige voorbereiding van de vloer dan van iets anders.

 

Scheurt de epoxyvloercoating buiten?

 

Een coating is een dunne verflaag die je over je ondergrond aanbrengt. Als de ondergrond onderhevig is aan sterke krimp en rek, zal bijvoorbeeld een starre en harde epoxycoating niet meebuigen, waardoor de scheur zichtbaar wordt door de coating.

 

Kan ik mijn betontegels verven?

 

Ja, dit is mogelijk. Je zult zelfs een goede hechting op de tegels krijgen. Echter, je kunt niet naadloos over de tegels heen schilderen, omdat de tegels in het zand liggen en individueel van elkaar kunnen bewegen, waardoor de coating precies op de naden tussen de tegels kan breken. Het is het beste om de tegels te verwijderen en één voor één binnen te bewerken.

 

Is een epoxycoating buiten niet erg glad?

 

Nee, epoxy is van zichzelf niet glad. Echter, het wordt wel spekglad op het moment dat het nat is. De veiligheid van de vloer kan worden verhoogd door antislipzand in je coating te verwerken. Deze antislipkorrels steken uit boven je coating, wat ervoor zorgt dat de vloer, zelfs als hij nat is, grip behoudt.

Als u nog vragen heeft over het schilderen van uw buitenvloer of als u advies nodig heeft over het kiezen van de juiste verfproducten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze deskundige klantenservice. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te helpen bij het realiseren van uw project. Op deze pagina treft u al onze handleidingen en stappen plannen van de diverse vloersystemen.

loader
Bezig met laden...