Voor het verven: cementsluier verwijderen

Cementsluier op een betonvloer of cementdekvloer ontstaat tijdens het doorharden van de vloer. Maar dat betekent niet dat cementsluier een probleem is dat u uitsluitend op nieuwe vloeren zal aantreffen, ook bestaande vloeren kunnen een cementsluier hebben. Een cementsluier kan flinke problemen opleveren bij het aanbrengen van een coatingvloer of het verven van de vloer met vloer- of betonverf. Verwijdering is dus nodig voordat u met het aanbrengen van de coating of verf kunt beginnen.

Een cementsluier kan los zitten, waardoor vloerverf of vloercoatings niet goed aan de ondervloer kunnen hechten. Maar ook als de cementsluier vast zit, kunt u er beter geen verf of coating overheen aanbrengen. Niet alleen omdat de vloer naar alle waarschijnlijkheid oneffen is als gevolg van de cementsluier, ook omdat de bestanddelen waaruit de sluier bestaat actief kunnen blijven reageren. De vloer zal dan altijd blijven ‘werken’, ook als de coating of verflaag al is aangebracht. Dat kan scheurtjes en luchtbelletjes opleveren die niet fraai zijn om te zien.

Cementsluier verwijderen: tips

Een cementsluier verwijderen van de vloer is over het algemeen niet eenvoudig. Hoewel er speciale verwijderingsmiddelen te koop zijn, moet u daar erg mee uitkijken. Doordat veel van die middelen een hoge zuurgraad hebben, kunnen ze de vloer aantasten. Vaak is het machinaal schuren van de vloer de enige oplossing om de cementsluier echt effectief te verwijderen. Gebruik daarvoor liever geen gewone schuurmachine, maar huur een diamantschuurmachine of laat het schuren door een vakman uitvoeren. Soms lukt het verwijderen van een cementsluier ook met een harde borstel, met name bij kleinere vloeren waar de cementsluier niet te veel vastgehecht zit aan de vloer.

Ook op de muren kan cementsluier een probleem vormen. En ook hier dient u deze dus eerst te verwijderen voordat u de muur met betonverf kunt gaan schilderen. De medewerkers van Epoxywinkel.nl adviseren u hier graag over.

Bezig met laden...