Hoe kan ik mijn vloer verven?

Een vloer verven verschilt in principe niet van elke andere schilderklus. Toch vragen veel mensen zich af hoe ze het beste hun vloer kunnen verven. Niet zo gek, want aan een vloer worden nu eenmaal vaak andere eisen gesteld dan aan een wand, een kozijn of een deur. Daarom is het ook erg belangrijk om het juiste vloerverfproduct te kiezen: vloerverf die goed tegen een stootje kan. Op een vloer wordt tenslotte elke dag gelopen, er worden meubels op heen en weer geschoven en er wordt op gemorst.

De vloer verven: welke verf gebruiken?

Epoxywinkel verkoopt vloerverven die al deze vormen van belasting aankunnen en die toch jarenlang mooi blijven. Om maximaal resultaat te halen als u uw vloer gaat verven, dient u onze vloerverven echter wel op de juiste manier aan te brengen. Als u namelijk niet de juiste voorbereidingen treft, kunt u nog zulke goede vloerverf hebben, het resultaat zal dan niet lang mooi blijven. Volg dus altijd de instructies in de meegeleverde gebruiksaanwijzing strikt op.

De vloer verven: schoonmaken en schuren

De voorbereidingen voor het vloer verven beginnen bij het schuren van de vloer. Zorg dat de vloer wel schoon is voordat u met de schuurmachine aan de slag gaat. Als u vet of vuil in de vloer schuurt, zal de vloerverf namelijk niet goed kunnen hechten. Schrob de vloer met een ontvettende zeep of ammoniak en laat hem goed drogen. Met een diamantschuurmachine (te huur bij o.a. Bo-Rent) verwijdert u daarna alle oude vloerverfresten of eventuele lijmresten van de vloer.

De vloer verven: beschadigingen repareren

Zitten er na het schuren nog oneffenheden of beschadigingen in de vloer, repareert u deze dan eerst. Dat kan bijvoorbeeld met epoxymortel of polyesterplamuur, maar nooit met kit. Kit hardt namelijk te veel uit om nog goed overschilderbaar te zijn. De bedoeling is dat u een mooie, egale vloer overhoudt. Eventueel kunt u de vloer helemaal egaal maken door een schraplaag aan te brengen. Deze laag vult alle oneffenheden netjes uit.

De vloer verven

Na het voorbereiden van de vloer kun u de vloer gaan verven. Vloerverf kunt u gewoon met een kwast en een roller aanbrengen. De roller kunt u bevestigen aan een bezemsteel of andere houten stok, zodat u niet steeds hoeft te bukken. Werk in dunne lagen voor het mooiste resultaat. Laat elke laag lang genoeg drogen voordat u de volgende laag gaat aanbrengen, maar wacht ook niet te lang met het aanbrengen van de volgende laag. Laat u de laag te lang of te kort drogen, dan kan de vloerverf niet meer goed hechten, wat het eindresultaat er niet mooier op maakt. Gebruik voor elke laag een nieuwe roller.

De vloer verven: droogtijd en uithardtijd

Essentieel is om na het vloer verven de vloer lang genoeg de tijd te geven om volledig uit te harden. Over het algemeen is de vloer na 48 uur droog, maar het volledig uitharden duurt minstens zeven dagen. Pas na die uithardtijd kunt u de vloer belasten of met water in contact brengen. Uitgebreide instructies over de droogtijden van vloerverf vindt u in de meegeleverde productbeschrijving.

Meer informatie over de vloer verven

Hebt u nog vragen over vloer verven, of wilt u weten welk vloerverfproduct u het beste kunt gebruiken voor uw vloer? Lees dan de gratis adviezen op deze site en gebruik het stappenplan. Onze experts kunnen eventuele specifieke vragen ook telefonisch of via de mail beantwoorden. Neemt u dus gerust contact met ons op!

loader
Bezig met laden...