De betonvloer ondergrond optimaal voorbereiden

De betonvloer als ondergrond gebruiken voor een behandeling met vloerverf of een vloercoating is heel goed mogelijk, zo lang hij mooi vlak en glad is. Kleine onvolkomenheden en beschadigingen in de betonvloer kunnen namelijk leiden tot scheurtjes in de verflaag of het afbladderen van de verf. Ook verkleuringen in de verflaag worden vaak door onvolkomenheden in de ondervloer veroorzaakt.

Om deze dingen te voorkomen, dient u de betonvloer die u als ondergrond gebruikt schoon, droog en stof- en vetvrij te maken. Losliggende delen moeten verwijderd worden en beschadigingen gerepareerd. Voor deze reparatis kunt u bijvoorbeeld staalplamuur of een vulmiddel op basis van epoxy gebruiken. Gebruik geen kit of egaline! Ook cementsluier dient altijd verwijderd te worden voordat u gaat schilderen. Meer informatie daarover leest u in ons artikel over het verwijderen van de cementsluier.

Vetvlekken uit de betonvloer ondergrond verwijderen

Vetvlekken verwijdert u in de meeste gevallen eenvoudig met water, zeep en een harde bezem of borstel uit de betonvloer ondergrond. Voor verse vetvlekken kunt u kattenbakkorrels gebruiken. Die strooit u over de vlek, en na 24 uur veegt u ze op en verwijdert u de rest van het vet met water en zeep. Hardnekkige vetvlekken gaat u te lijf met ammoniak of een oplosmiddel, Welke methode u ook kiest, spoel de betonvloer ondergrond altijd goed na met schoon water en laat hem goed opdrogen. Stofzuig de vloer na het drogen een paar keer grondig om hem helemaal stofvrij te maken.

Betonvloer ondergrond opruwen

Controleer voordat u gaat verven ook of de vloer niet te glad is. Op een te gladde betonvloer ondergrond zal de vloerverf of vloercoating namelijk niet goed kunnen hechten. Dit kunt u controleren door een beetje water op de vloer te druppelen. Blijven de druppels op het beton liggen, dan is de vloer te glad en moet hij eerst worden opgeruwd. Dit kunt u zelf doen met een handbetonschuurmachine of een diamantschuurmachine. Gebruik liever geen gewone schuurmachine, aangezien die juist averechts kunnen werken. Eigenlijk is het schuren van betonvloeren een klus voor de vakman, dus als u de keuze hebt, schakel voor het schuren van de betovloer ondergrond dan een soecialist in.

Is de betonvloer ondergrond eenmaal goed voorbereid, dan zult u merken dat het verven van deze ondergrond een prachtig strak en glad resultaat oplevert. De verflaag zal jaren meegaan zonder te verkleuren of af te bladderen en de vloer zal eenvoudig schoon te houden zijn.

loader
Bezig met laden...